BBTonline - Postbus 655 - 4870 AR Etten-Leur

(076) 504 04 32 info@bbtonline.nl

De vakantie is weer voorbij en kwaliteitsborging is weer volop in het nieuws

We zijn allemaal nog enigszins aan het nagenieten van een welverdiende vakantie en worden nu al bij aanvang van de werkzaamheden geconfronteerd met negatief nieuws over de komende Wet kwaliteitsborging. Dit terwijl je de bouwaanvragen weer ziet stijgen en bedrijven weer kunnen gaan groeien.

Persoonlijk vinden wij het zeer opvallend, nu er op korte termijn een ronde tafel gesprek staat gepland tussen Minister Blok en de Kamerleden. Je zou bijna gaan denken dat er partijen zijn die er zeer grote belangen bij hebben om er alles aan te doen deze wet tegen te houden. Welke belangen zij hebben? Daar kunnen wij onze vinger niet op leggen en dus geen zinnig antwoord op geven maar een vreemd onderbuik gevoel krijgen we er wel van. Ook is het zeer opvallend dat als er iets op de planning/agenda staat in Den Haag mensen het nodig vinden om van zich te laten horen. lees het artikel Private kwaliteitsborging in Den Haag: nadelig voor bewoners.

Hier een samenvatting van de reacties die volgde op dit artikel lees en oordeel zelf:debtlimit_110713_newsflash

Zeker met het gegeven dat er reeds een aantal Pilots en proefprojecten volop bezig zijn op het gebied van kwaliteitsborging. Lees het artikel Pilots, proefprojecten en andere initiatieven op kaart (Stichting IBK).

Het meest vreemde van dit alles vinden we wel dat er eigenlijk niet zo veel gaat veranderen. Het is alleen dat men niet van te voren een vergunning dient aan te vragen maar bij oplevering aantoonbaar dient te maken dat alles voldoet aan de gestelde eisen vanuit het Bouwbesluit.

Ook zal de Kwaliteitsborger zijn intrede gaan doen. Zijn rol zal inhoudelijk niet meer zijn dan wat de ambtenaar nu doet (hij/zij dient namelijk onafhankelijk te zijn). Marktpartijen zullen zelf zaken moeten gaan regelen/organiseren om processen te gaan borgen. Naar mijn mening gebeurt dit al jaren. Iedereen binnen de bouwkolom staat in voor de kwaliteit die men levert? Alleen wordt het nu vastgelegd in een document. Voordeel hiervan is wel dat men tijdens maar vooral achteraf geen juridische problemen kan krijgen.

kukucskal_kisfiu2

Kortom de vakantie is voorbij, we zijn weer begonnen en komende tijd gaat er weer van alles gebeuren. Nieuwsberichten zullen vanuit alle lagen gepubliceerd gaan worden. Ook gaan er diverse cursussen en bijeenkomsten georganiseerd worden zodat marktpartijen zich kunnen laten informeren en/of adviseren zodat ze kunnen gaan beginnen met het borgen van de bouwkwaliteit.
Noteer ze in de agenda en kom langs:

MailBent u aan het oriënteren of al begonnen om processen in te richten om de bouwkwaliteit te borgen? Op deze Beursplein vóór en dóór marktpartijen kunt u kennis en ervaringen delen met vakgenoten zodat we er straks, als de Wet Kwaliteitsborging van kracht wordt, er klaar voor zijn. Inschrijven kunt u via deze link…

4 – 27 oktober  of 8 november 2016 Nieman en BBTonline Masterclass kwaliteitsborging tijdens het ontwerp. Kwaliteitsborging en het Bouwbesluit kan niet zonder elkaar. Om inhoudelijk en terminologisch op de hoogte te zijn of komen wordt er door een mooie samenwerking van Nieman Kwaliteitsborging en BBTonline een Masterclass gegeven. Inschrijven kan via deze link…

Hier vindt u een overzicht van bijeenkomsten die door andere marktpartijen zullen gaan worden georganiseerd.

Wacht niet af, kom langs en laat u informeren/adviseren. Belangrijker is wel: start zo snel mogelijk met het borgen van de bouwkwaliteit zodat we kunnen gaan aantonen dat we van de Wet Kwaliteitsborging meer profijt hebben en gelukkige opdrachtgevers hebben. Daar doen we het uiteindelijk toch voor ???

happy people